Het verhaal achter Historische Kaart

Bij Historische Kaart verkopen we met veel plezier reproducties van historische kaarten. We hebben vooral Nederlandse steden in onze collectie, maar ook een flink aantal regiokaarten, kaarten van Nederland en historische wereldkaarten. Alles bij elkaar hebben we nu een collectie van ruim 140 kaarten. Af en toe komen er nog kaarten bij.
 

Hoe het begon: met opa, Michelin, en het idee van een vriend

De liefhebberij van kaarten zit nogal in de familie. De opa van Hajo tekende aan het begin van zijn carrière mee aan de Grote Bosatlas van Wolters-Noordhoff in Groningen. Bij opa en oma waren dus altijd atlassen in huis. En Hajo's moeder zat op vakantie altijd met een Michelinkaart op schoot in de auto. Vanaf de bijrijdersstoel werden de kinderen op de achterbank dan gewezen op kerken, kastelen, bruggen, bergen en andere bijzonderheden in het Franse landschap. Het duurde dan ook niet lang voordat Hajo zelf met zijn eigen Franse wegenkaart op schoot zat.

Maar eerlijk is eerlijk: het idee om reproducties van historische kaarten te verkopen is niet van onszelf, maar van een vriend van ons. Hij kreeg een keer bij toeval een historische kaart van Haarlem in handen. Toen hij bemerkte dat vrienden en kennissen tegen hem zeiden "kun je voor mij niet ook een exemplaar regelen” bekroop hem het idee dat daar wel eens een markt in zou kunnen zitten. Zelf was hij niet van plan echt iets met het idee te doen, dus we zijn overeengekomen dat wij van het idee een webwinkel mochten maken. En ja, we zijn nog steeds vrienden :-)

En hij had gelijk: zodra we in april 2010 de 'deuren’ van onze webwinkel openden, begonnen meteen de eerste bestellingen binnen te druppelen. De eerste kaart in onze collectie was deze van Haarlem, de stad waar we zelf ook wonen: 

historische kaart haarlem in vogelvlicht
Onze collectie bestaat inmiddels uit ruim 140 kaarten, zowel van bekende cartografen en uitgevers als Joan Blaeu, Frederick de Wit en Frederik Willem van Loon, als onbekender werk.
 

Inmiddels zijn we een aantal jaren verder...

...en zijn er wel wat ontwikkelingen geweest:

  • we hebben het aantal kaarten in de collectie flink uitgebreid
  • we zijn overgestapt op een nieuw uiterlijk van de website
  • en het belangrijkste: we zijn niet alleen prints (afdrukken) gaan verkopen, maar ook inlijstingen en passe-partouts.

Hoe we werken: een kijkje achter de schermen

Toen we in 2010 begonnen, lieten we elke bestelling door een extern bedrijf afdrukken en versturen. Maar toen we inzagen dat onze winkel écht levensvatbaar was, zijn we in het najaar van 2010 begonnen om zélf onze kaarten af te drukken.

De productietafel van Historische Plattegrond 

Dat betekende investeren in een grootformaatprinter. Uit die printer rollen nu vrijwel dagelijks onze reproducties. Op onze productietafel hebben we inmiddels alle gereedschappen bij de hand om nauwkeurig en efficiënt passepartouts in te meten, te snijden, in te lijsten en te verpakken. Alles is nog steeds handwerk. Dat vinden we prettig, want daardoor kunnen we een hoge kwaliteit garanderen. (Tip: lees ook de reviews van de klanten van Historische Kaart.)

Laatste ontwikkelingen

Natuurlijk blijven we continu bezig om onze producten en service te verbeteren. De laatste ontwikkelingen schetsen we kort hieronder:

  • oktober 2015: begin van een blog met achtergrondinformatie van oude kaarten
  • september 2015: uitbreiding van ons lijstenassortiment met (naast koloniaal) de lijstkleuren wortelnoten, zwart en wit ingewassen
  • juli 2015: aanschaf nieuwe printer, een printer uit de Canon ImagePrograf-serie.
  • juli 2015: overgang naar nieuwe domeinnaam: van www.historischeplattegrond.nl naar www.historischekaart.nl. Daarmee veranderde feitelijk ook onze bedrijfsnaam

De mensen achter Historische Kaart

hajo magré en femke christiaanse

Hajo Magré en Femke Christiaanse